Ебола - за широката общественост препоръки на СЗО

За да предпазите себе си, семейството и близките си от вируса Ебола, трябва да имате предвид някои неща:


Ебола причинява внезапна висока температура, прекомерна уморяемост, главоболие, болки в тялото, загуба на апетит.

 Ако мислите, че определени хора може да са били изложени на въздействието на вируса Ебола, то изключете близкия контакт с тях.
 Ебола ви заразява през лигавицата на устата, носа и очите, или през нарушените участъци на кожата.
 Измивайте ръцете си със сапун и вода след всеки контакт с болни хора.
 Вие не може да предадете вируса Ебола, преди да имате изявени симптоми на болестта - внезапна висока температура, силна умора.
 Осигурявайте на болния човек богато разнообразие от напитки - вода, супа, чай. Без алкохол.
 Вие не можете да се заразите с Ебола докато ходите по улицата, говорите с хората или пазарувате на пазара.
Пациенти, заразени с вирус Ебола, трябва всеки ден да пият вода, поне литър и да правят орална рехидратация със солеви разтвор.
Можете да направите такъв солеви разтвор като в 1 л. чиста вода добавите 6 с.л. захар и 1/2 ч. л. сол. 
 Не давайте аспирин или ибупрофен на пациенти с Ебола, защото това може да засили кървенето.
 Вече сте се възстановили от Ебола? Вие можете да помагате на вашите близки и на всички, които са болни с вируса Ебола. Вие вече имате защита.
 Човек, който е починал от вируса Ебола, все още е силно заразен и не трябва да се докосва.
 Тялото на човек, починал от вируса Ебола, трябва да се обработва само от обучен персонал.
 Ебола е силно инфекциозен вирус, дори след смъртта. Почит към починалия трябва да се изразява от не по-малко от 1 метър разстояние, без да се докосва.
 Въздържайте се от секс, ако започнете да се чувствате зле.
Мъжете трябва да носят презерватив по време на полов контакт в продължение най-малко на 3 месеца след възстановяване от Ебола.

Рискът от разпространение на вируса Ебола в Европа е много нисък

Появата на единични случаи на болестта в Европейския регион е неизбежна – между Европа и страните в които се разпространява вирусът се осъществяват редовни транспортни връзки.
Заедно с това, рискът от разпространение на вируса Ебола в Европа е предотвратим и много нисък. Страните в Европа, едва ли не, са най-добре подготвените в света за противопоставяне на вирусна хеморагична треска, включително и Ебола.
Рискът от случайно заразяване при контакт с инфектирани лица все пак съществува и затова са необходими строги мерки и контрол, които да го сведат до минимум. Борбата против вируса Ебола се води на първо място от здравните работници и именно те са заплашени от най-високия риск от заразяване. Трябва да се прилагат всички усилия за това, да бъдат защитени и обгрижвани тези хора.
Необходимите протоколи и процедури съществуват във всички страни и при подозрение за заразяване с вирус Ебола, те трябва незабавно да бъдат подложени на наблюдение.
„Рискът от разпространение на вируса Ебола в Европа е много нисък.“  Zsuzsanna Jakab, директор на Европейското регионално бюро на СЗО

Добре дошли

Приятно четене и разглеждане,и всеки да намери нещо полезно за себе си.