"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Защо да предпочетем Био натурална козметика?

Автор: Мария Лашкова и Мила Чобанова
Последно обновяване на информацията: 23.09.2013 г.


Подобно на храните, с които се храним и оказват влияние върху здравето ни, така и козметиката, която използваме ежедневно дава своето отражение. С течение на времето вредните химични вещества се натрупват в нашия организъм и го увреждат. Имаме ли алтернатива? Отговорът се крие във все повече набиращата популярност био козметика.

С увеличаване на разнообразието от органични храни на пазара, българинът все повече се интересува от състава и произхода на продуктите и техния ефект върху здравето му. Повишеният интерес към био храни и продукти се забелязва и в сегмента на био и натуралната козметика. Предимно за лични нужни или с грижа за своите бебета и деца, все повече хора търсят природна козметика, която съдържа минимален брой съставки и е органично сертифицирана.


Какво трябва да знаем за био козметиката
Био козметиката се базира на няколко основни принципа. Продуктите не трябва да съдържат парабени, синтетични съставки, пестициди, ГМО или такива, които се получават от преработка на петрол (парафини, вазелини) и имат животински произход. В Био козметиката основно правило е максималното извличане на полезни свойства на разнообразните растителни видове, както и използването на масла и растителни екстракти. Допълнително, употребата на този вид козметика не нарушава екологичното равновесие на природата около нас и подпомага създаването на устойчиво бизнес развитие.

Вредни съставки
Използването на парабени (консерватори) в много козметични продукти, например, се свързва с появата на рак на гърдата. Проучвания показват, че парабени се съдържат в над 13200 козметични продукта. SLES (натриев лаурет сулфат) се открива в над 90% от продуктите на пазара. Доказано е, че употребата на тази съставка води до преждевременно стареене на кожата. В комбинация с други химикали, SLES има засилено канцерогенно влияние. Пропилен гликолът пък може да причини дерматити и други дразнения на кожата. Свързва се с проблеми с бъбреците и дробовете. Парафинът образува плътен филм върху кожата като по този начин запушва порите и допринася за бързото стареене на кожата. Употребата му се свързва с рак и нарушаване на хормоналната активност. Изброените по-горе съставки са основните, които се използват в повечето козметични продукти. За съжаление, съществуват още десетки вредни съставки и съединения, които с течение на времето увреждат организма ви.

Естествени съставки
Кожата е най-големият и най-тънък орган на нашето тяло, което означава че по-малко от 2.5 мм. разделят тялото от токсините. Нейната висока пропускливост ни позволява лесно да отделяме токсини и други вредни елементи от тялото си, но и лесно да приемаме всичко, което се абсорбира от кожата. Подбирайте внимателно продуктите, с които я третирате, тъй като през кожата те проникват и в кръвта ви и по този начин стигат до всяка част от тялото. Или с други думи: Не слагайте на тялото нещо, което не бихте изяли. Концепцията за „връщане към основите” е всеобхватна – както подбираме храната, която консумираме, така са от значение и грижите, които полагаме за външната обвивка на тялото ни. В миналото, козметиката, която се е използвала, е била изключително натурална. Хората са употребявали глина, къна, растителни масла, хума, листа, цветя, корени и са се радвали на чиста и здрава кожа в унисон с природата.


Следвайки техния пример, съвременната био и натурална козметика предлага здравословна грижа за тялото ни и щади природата, чийто ресурси използваме, за да бъдем здрави и красиви. Търсете козметика с натурални съставки, които гарантирано ще ви дадат най-доброто. Внимателно проверявайте съдържанието на всеки продукт върху етикета и търсете сертификат за произход.

ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ ви предлага разнообразие от женски, мъжки и детски козметични продукти от водещи марки натурална козметика с доказано качество. Очаровайте себе си и любимите си хора, избирайки между LOGONA , SANTE , Douce Nature , Sanct Bernhard , VB Collagena Clinic&Aloe , terre d'Oc , Cattier , Phytocode , Lavera , Urtekram , Weleda , Faith in Nature , Oe Organic и Bentley Organic , Веридия 21 и новите предложения на Terravital и AVIA .

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...