натурална козметика, органик козметика, козметика

В каква се изразява разликата между натуралната и органичната козметика?

Органична козметика

Днес все повече хора предпочитат козметика с марката "органична", "натурална", "еко". Същевременно по-голямата част от потребителите вярват, че тези термини означават приблизително същото - безопасно за здравето и "без никаква химия". В действителност, органичната козметика според европейския регламент за биологична продукция може да съдържа до 5% неорганични съставки. Също така органичната козметика не е задължително да съдържа само натурални природни съставки, както е при натуралната козметика. Този вид козметика не съдържа нефтопреработвателни продукти, силикони, синтетични аромати, консерванти, бои и други вредни съставки. Органичните сертификати са различни видове, според държавата и какво се съдържа в продукта и се издават за всеки продукт поотделно, а не за марката като цяло. Най-известните сертификати са Ecocert, Natrue, BIO EcoCert, ICEA AIAB, BDIH. Скоро те ще се обединят под един знак на COSMOS и ще бъде много по-лесно да ги различаваме.

Натурална козметика RADIKA - купи ТУК

 Натуралната козметика 

съдържа само природни съставки. Ако например една натурална козметика премине процеса на сертификация, то тя може да получи етикета органична козметика, стига да отговаря на съответните изисквания. В този случай тя ще може да носи името Натурална Органична козметика.

И органичната и натуралната козметика използват естествени методи за да запазят продукта по-дълго време годен за употреба. Като консерванти в органичната козметика, се използва маслото от семена от моркови, масло от жожоба, витамин Е, аскорбинова и бензоева киселина, етерични масла. Има и козметика, която съдържа съставки от биологично / органично земеделие / и съставките са закупени със сертификати, но процеса на пакетиране формално не е сертифициран като биологичен /органичен/ . В този случай, понякога можете да видите на опаковките, че продукта съдържа съставки от органично /биологично/ земеделие.

Натуралната козметика - състав

Натурална козметика е козметика, съставена от елементи които присъстват в природата. Натуралната козметика е направена изцяло от естествени суровини, без никакви синтетични добавки. Към натуралните суровини спадат натуралните, ароматни масла, растителните масла, екстракти от цветя и билки, извлеци от растения, от животинските продукти се използват пчелен восък и ланолин, а също тока могат да присъстват и други природни вещества. Като консерванти се влагат също определени натурални масла и витамини, които се подбират поради качеството си по естествен начин да предпазват и да консервират. 

Днес в Европа натуралната козметика без парабени печели все повече популярност и това не е случайно, тъй като натуралната козметика е не само много по усвоима и близка до природата, но и перфектно почиства, подхранва и овлажнява кожата и косата, (а през последните години се грижи и за добрата визия на мъжките бради). Вероятността да получите алергична реакция, или непоносимост към някой от продуктите при използване на естествена козметика, е много малък, за разлика от козметиката с парабени и други химически подобрители.

 

Натуралната козметика може да се произвежда както от козметични предприятия, фирми, така и в домашни условия. Така наречената "ръчно, изработена козметика"  придобива популярност и се появява все по-често на рафтовете на магазините. Предимството на тази козметика е, че тя е богата на хранителни за кожата масла, восъци и антиоксиданти. По естествен начин тя предпазва кожата от стареене, от студ или слънце. В интернет има много рецепти за различни видове натурална козметика, но за да подготвите такива продукти за собствено ползване е необходимо първо да имате доста знания за действието на отделните съставки и закупуването на доста ингредиенти, ок които се ползва по малко, като се смесват. Тосет начинанието за лични цели е времеемко и скъпо. Е, а за тези, които не искат да си създават главоболия и излишно да се занимават, има натурална козметика, която вече е все по-достъпна и качествена. Ние препоръчваме да се спрете на голяма и утвърдена фирма за натурална козметика, тъй като контрола върху хигиената, технологията, пропорциите на ингредиентите и закупуването на суровините в такива фирми се следи много внимателно от технолог и от контролните органи. 

Кремовете и лосионите с дозатори са за предпочитане, тъй като подобна опаковка удължава срока на годност.


Натуралната козметика е изборът на съвременните жени и мъже, които се стремят не само да изглеждат добре, но и да запазят здравето си, да удължат младостта си и да поддържат естествената красота. Това е естествен, природосъобразен избор за опазване на здравето и красотата.

натурална козметика, органик козметика, козметикаАктивните съставки в натуралната и органичната козметика са: растителните (билкови) екстракти или извлеци:

Това са екстракти от лековити части от растения и цветя, влизащи в състава на натуралната и органична козметика: невен, лайка, градински чай, коприва, както и други билки или комбинации от тях. За производството на екстракти се използват естествени методи, като извличане под налягане, извличане с естествени разтворители като вода и др., с които активното вещество се извлича от растителния материал.

Алтернатива на синтетичните овлажнители са растителните масла

В зависимост от вида на козметиката, растителните масла, етеричните масла и сокове могат да действат като основа или като допълнително овлажняваща съставка. Те помагат на клетките на епидермиса да задържат влагата, като по този начин предпазват кожата от изсушаване, както и от агресивната среда. Най-често в състава на натуралната козметика можете да видите бадеми, маслини, кайсии, сусам и прасковени масла. Съществуват обаче и по-редки, като: арника, какао, кокос, алое вера, макадамия, карите или жожоба.

Етерични масла в натуралната козметика

Етеричните масла изпълняват няколко функции. Първо, те придават на козметичния агент приятен, естествен аромат. И второ, те имат лековити свойства, например, стягащи, затварящи порите, оросяващи, антибактериални или успокояващи, като по този начин подмладяват и постепенно изчистват кожните проблеми като акне, пъпки, микро екземи, студови реакции. Етеричните масла се получават, чрез специлна технология за извличане под налягане студено или горещо. При студеното пресоване под налягане се освобождават растителните етерични масла. При горещото извличане, растителните суровини се загряват до висока температура и етеричните вещества се освобождават, като се извличат със специален кондензер.

Естествени консерванти

Ако козметичният продукт се състои само от масла и растителни екстракти, той ще има сравнително кратък срок на годност. За да се удължи, се влагат естествени природни консерванти, които са:

Някои растителни екстракти, например, евкалиптови листа, бреза, черешова кора, череши, чаено дърво и други;

Прополис;

Някои етерични масла;

Природни киселини: бензоена, сорбинова и други;

Алкохоли от растителен произход;

Лековитите съставки в натуралната козметика

Наличието на следните естествени вещества в козметиката допринасят за лековитите ѝ свойства:

Алантоин

подобрява състоянието на кожата, изглажда тена  и насърчава естественото подмладяване. Извлича се от кленови листа, репички, червено цвекло или кестен.

Витамин Е или токоферол

е предназначен за защита на кожата. Витамин Е предпазва епидермиса от преждевременна загуба на влага, като по този начин изглажда бръчките и увеличава цялостния тонус. За да определите концентрацията на токоферол в козметичния агент, погледнете къде е в състава (колкото по-близо до началото, толкова по-добре). Надписът върху опаковката "обогатен с витамин Е" в някои страни означава, че съдържанието му е 0,5%, а "витамин Е за грижа" - 0,2%. Тези термини обаче не се използват от всички производители в света, и не са показателни за България.

Витамин А  или ретинол

ускорява регенеративните клетъчни процеси, запазвайки младостта на кожата, а също така ѝ придава добър и привлекателен външен вид.

Витамин С

помага на кожата да се бори с акне и зачервяване поради антибактериалните и антивирусните си свойства.

Пантенолът

е една от формите на витамин В. Той възстановява добре кожата, бори се срещу сухота и лющене, а също така облекчава усещането за стягане. Има успокояващ ефект, облекчава зачервяването.

Хиалуроновата киселина

е предназначена да направи кожата мека, гладка и нежна. Често се среща в кремове и продукти за грижа за лицето. Хиалуроновата киселина действа на следния принцип: На повърхността на епидермиса се образува тънък невидим филм, който помага на клетките да се възстановят и предпазва от външната среда.

Винаги внимателно четете състава, и надписите върху етикета! Ползвайте утвърдени производители!

натурална козметика, органик козметика, козметика